Stichting Spoorverleden DrachtenArchieffoto's trein

Hieronder zijn archieffoto's van de trein uit de periode 1956-1987 te zien. Wanneer u op de foto's klikt, kunt u ze in een groter formaat bekijken. Wanneer u ook interessante foto's uit het treinverleden van Drachten heeft die u via deze website wilt delen, dan kunt u een mail sturen naar info@spoorverledendrachten.nl. Wij vermelden altijd de naam van de inzender en/of de fotograaf.

De eerste goederentrein met loc 455 komt Drachten binnenrijden bij de Philips aan de Langewest. De foto is genomen op 22 december 1956 (Bron: archief Philips)Op de foto onder is loc 459 te zien met een goederentrein bij de Philips aan de Langewest op 3 januari 1957 (Bron: archief Wim Hoekema) tijdens de openingsrit van de spoorlijn Groningen-Drachten.Gezicht op het veem van Philips vanaf de olietank. De foto is genomen op 5 maart 1957 en is afkomstig uit het archief van Philips.Enkele goederenwagons op het emplacement nabij de Noorderhogeweg in Drachten. De foto is genomen op 22 augustus 1957 en is afkomstig uit het archief van de NVBS. De goederenwagon op de voorgrond is een voormalige koppelwagon van de NTM. Na het opheffen van de NTM-tramdienst zijn een aantal van deze koppelwagons overgenomen door de NS.Een goederentrein met op kop de 459 nadert het eindstation Drachten nabij de Noorderhogeweg. De foto is genomen op 4 augustus 1958 en is afkomstig uit het archief van de NVBS.Een foto van Ankersmit (uit het archief van Wim Hoekema) met daarop links loc 458 die met 1 gesloten wagen vanaf het Philips-raccordement komt aangereden. Dit raccordement sloot bij kilometer 42.9 aan op het bescheiden emplacement van Drachten (waar nu de McDonalds is). Rechts staan 2 silowagens ('bollenwagens') type Uces beladen met cement en 2 Blokkendoos-rijtuigen (de B5240 en 5212) die in verband met een NVBS-excursie in de goederentram meereden. De foto is genomen op 21 augustus 1965.De 457 bij de loods van Philips aan de Noorderhogeweg op 4 april 1969 (foto van LE van der Leij uit Winschoten)Bakkie 615 met een goederentrein op het stuk dubbelspoor aan de westkant van de Noorderhogeweg in Drachten. De foto is genomen op 25 juli 1973 en komt uit het archief van Wim Hoekema.Op deze foto is NS-loc 2517 te zien met de dagelijkse goederentrein Drachten-Groningen. De foto is door Roelof Hamoen op 20 juni 1974 genomen aan de Folgersterloane nabij Drachtsercompagnie.Goederentrein Groningen-Drachten met aan kop de 2409 rijdt langs de Folgeralaan tussen Rottevalle/Drachtstercompagnie en Drachten. De foto is genomen op 24 augustus 1977 en komt uit het archief van Wim Hoekema.Op de volgende foto passeert de 2402 met de dagelijkse goederentrein Groningen-Drachten de spoorwegovergang in de Noorderhogeweg te Drachten. De foto is begin jaren tachtig genomen en komt uit het gemeentearchief van de Gemeente Smallingerland. Uit dezelfde fotosessie stamt de foto daaronder. Deze is genomen op het emplacement op de hoek van de Noorderhogeweg en de Lange West te Drachten.

Een excursietrein van Groningen naar Drachten, bestaande uit locomotief 2409 en een plan E, bereikt op 9 april 1983 bijna haar eindpunt. Hier is de trein te zien bij de Bolder. De foto is genomen door Bert Gortemaker. Op de volgende foto is dezelfde excursietrein te zien op het emplacement aan de Noorderhogeweg.

In het NVBS-archief is deze foto te vinden van diezelfde dag van de 2409 op het emplacement aan de Noorderhogeweg en de Lange West.Uit hetzelfde archief komt de volgende foto met het gezicht op de NS 2409 en trein bij nadering van Drachten op 9 april 1983.Eveneens uit hetzelfde archief komt de volgende foto. We zien de NS 2409 bij Houtigehage op de terugweg richting Groningen bij nadering van de provinciegrens op 9 april 1983.De volgende foto toont de trein op de terugweg op de meest noordelijke spoorwegovergang in de Noorderhogeweg. De foto daarna toont dezelfde spoorwegovergang net na het passeren van de speciale trein. Beide foto's zijn eveneens genomen door Bert Gortemaker.

In mei 1983 was het toenmalige directievoertuig "Kameel" op bezoek in het noorden. De rit voerde van Groningen naar Marum. Drachten werd helaas niet bereikt, al kwam de bijzondere motorwagen aardig in de buurt. De foto is genomen in Marum door Pieter Tamsma.Jarenlang een vertrouwd beeld: de goederentrein langs de Folgerster Loane tussen Drachten en Houtigehage. Hier rijdt de 2402 met goederentrein Drachten-Groningen ter hoogte van de kruising tussen de Folgerster Loane en de Smidswei nabij Drachtstercompagnie op 15 augustus 1984. De foto is genomen door Pieter Tamsma.Locomotief 2408 met goederentrein Groningen-Drachten nabij de Folgeren in Drachten. De foto is op 18 oktober 1984 genomen door Jansjet de Vries-van der Werff.Spoorwegovergang en de scherpe bocht in het spoor nabij de Folgeren te Drachten. De foto is eveneens op 18 oktober 1984 genomen in de oostelijke richting.De rit van Groningen naar Drachten werd op 1 maart 1985 alleen door een losse 2467 afgelegd. Op de terugweg is diesellok 2467 met goederentrein Drachten-Groningen net de spoorwegovergang bij de Bolder in Drachten gepasseerd en nadert de spoorwegovergang bij de Noorderhogeweg. De foto is genomen door Pieter Tamsma.Op 1 maart 1985 rijdt diesellok 2467 met goederentrein Groningen-Drachten langs de Folgerster Loane nabij Houtigehage. De foto is genomen door Pieter Tamsma.Op 9 april 1985 rijdt diesellok 2466 met goederentrein Groningen-Drachten langs de Folgerster Loane nabij Houtigehage. Dit was tevens één van de laatste goederentreinen die op de goederenspoorlijn Groningen-Drachtwen reed. De foto is genomen door Pieter Tamsma.Op diezelfde 9 april 1985 rijdt diesellok 2466 met goederentrein Groningen-Drachten spoorwegovergang bij de Folgeren in Drachten. De foto is genomen door Pieter Tamsma.Hieronder is één van de laatste treinen op de lijn naar Drachten te zien. Hier steekt de speciale excursietrein met de Wadlopers 3208 en 3210 de Loswal over richting de hal van Philips. De foto is genomen op 27 april 1985 door Bert Gortemaker.Dezelfde dag was Roelof Hamoen actief met de camera en maakte de twee mooie overzichtsfoto's. Op de eerste foto is de spoorlijn te zien nabij de spoorwegovergang in de Loswal. Op de tweede foto zijn de sporen langs de Industriehaven te zien.

Op de twee foto’s hieronder is een NVBS-excursietrein Groningen-Drachten met de Wadlopers 3212 en 3231 onderweg bij de Folgersterloane en vlakbij de Philips. De foto’s zijn door Bert Gortemaker gemaakt op 30 april 1985 vlak voor de officiële sluiting van de lijn.

Van dezelfde rit op 30 april 1985 nam Pieter Tamsma ook een aantal hele fraaie foto's. Op de foto hieronder is de trein bestaande uit de Wadlopers 3212 en 3231 te zien langs de Folgersterloane op de kruising met De Boppeste nabij Rottevalle en Drachten.Hier staan de beide Wadlopers op het raccordement richting de Drachter haven nabij het veem. De foto is genomen door Pieter Tamsma.Hier is de trein met nu op kop Wadloper 3231 richting Groningen net de spoorwegovergang bij de Bolder in Drachten gepasseerd en nadert de spoorwegovergang bij de Noorderhogeweg. De foto is genomen door Pieter Tamsma.Wadlopers 3231 en 3212 passeert met de trein de Drachtsterweg te Opende. De foto is genomen door Pieter Tamsma.Peter Kars en zijn vader namen de acht foto's hieronder van de spoorlijn langs de Noorderhogeweg. De eerste foto laat het stukje dubbelspoor zien aan de westkant van de Noorderhogeweg en de tweede foto is genomen bij de kruising met de Noorderhogeweg nabij de tunnel tussen het industrieterrein en de Rien. De derde foto geeft een mooi overzicht van het emplacement. De foto is genomen in zuidelijke richting. De vierde foto laat een deel van het emplacement zien en links is de aansluiting naar de Philips aan de Lange West te zien. De vijfde foto laat de kruising met de Loswal zien. Op de achtergrond is de ingang van het Veem te zien en rechts buigt een aftakking richting de haven en de andere ingang van het Veem-gebouw af. De zesde foto laat het straatspoor op het Philips-terrein aan de Lange West zien. De zevende foto toont het emplacement gezien in noordelijke richting. Op de achtergrond rechts takt de aansluiting richting de Lange West af. Op de achtste foto is het emplacement tussen de Lange West en de Noorderhogeweg te zien. De foto is genomen in noordelijke richting. Alle foto's zijn genomen op 1 juni 1985, een dag voor de sluiting.

Spoorwegovergang nabij de Folgeren te Drachten vlak voor de afbraak in 1987. De foto is op 1 september 1987 genomen door Date Jan de Vries. Mede op basis van deze archieffoto is later door de gemeente deze spoorwegovergang weer voorzien van spoorweglampjes en doet de plek weer denken aan het verleden.Uit dezelfde fotoserie zijn de volgende drie foto’s geschoten (1 september 1987/Date Jan de Vries). De eerste foto is genomen op de kruising van de Folgersterloane en de Boppeste nabij Rottevalle. De volgende foto is iets meer in oostelijke richting genomen. De derde foto is genomen bij de Noorderhogeweg te Drachten ongeveer ter plaatste van het huidige Burmaniapark. De foto is genomen in noordoostelijke richting.Eind 1987 begon dan toch de afbraak van onze geliefde tramlijn. De klus was klaar in 1988. Hieronder een scan uit het boek "Friesland 1988, een jaar in beeld" waarop de afbraak is te zien. Met dank aan Michael Edwards van Muyen voor de scan.Terug naar boven

© Date Jan de Vries
eci\"n